BekesTarhosiZeneinapok_800x450

Békés-tarhosi Zenei Napok

Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Békés, Tarhos

Elfogadás dátuma:

2014-05-14

Leírás:

A Békés-tarhosi Énekiskola egykori diákjai minden évben megtartják öregdiák találkozójukat.

1973. április 15-én, Békés várossá nyilvánításának ünnepségén Gulyás György vezényelte a szombathelyi szimfonikusokat és a debreceni Kodály Kórust. Az iskola alapítója ezen a napon javasolta a város vezetőinek, hogy a diáktalálkozók mellett évente rendezzen a város zenei napokat. A város vezetése felkarolta ezt a fontos gondolatot, majd 1976-ban rendezték meg az első Békés-Tarhosi Zenei Napokat, mely azóta minden évben szellemi pezsgést hoz a város életébe. Egy olyan zenei koncertsorozat valósult meg, amely az évek folyamán hangszeres és karvezetői kurzusokkal, versenyekkel, kiállításokkal, anyanyelvi táborral bővült.

A rendezvénysorozat leglátogatottabb eseményei a hangversenyek, amelyeket sok éven át a tarhosi Zenepavilonban rendeztek meg. A pavilon helyreállítására nem sikerült forrást találni, így később Békés város művelődési intézményében, zeneiskolájában, református és katolikus templomában, a Baptista Imaházban, a könyvtárban és a Galériában tartották és tartják ma is a hangversenyeket. A bábjáték, a költészet, a táncművészet, így a néptánc is szervesen beépült a műsorfolyamba.

1993-tól, Gulyás György halálát követően a szervezők, művészeti vezetők az igényes zenei kultúra, a tarhosi szellem közvetítését tartják kötelességüknek. Hasonló zenei események máshol is fellelhetők hazánkban, itt a múlt felidézése, a hely hangulata és varázsa sajátos atmoszférát teremt. 2013. decemberben magánkézbe került az egykori Zenepavilon.

A tervek szerint néhány éven belül régi fényében tündökölhet a nagy múltú épület, és helyreállítását követően ismét ezen a helyszínen kerülhet megrendezésre a zenei napok nemzetközi hírű, külföldön is oktató, koncertező mestereket, művésztanárokat, előadóművészeket is felvonultató eseménye.

Érték honlapja:

http://betazen.hu/

Források:

Fotó: Zentai Péter (Békés Megyei Önkormányzat)

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:
A békési vesszőfonás A Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában A Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye Árpád-kori régészeti lelőhely Orosházán Balassi Táncegyüttes tevékenysége Békés-Tarhosi Énekiskola Dévaványai táncok Erkel Ferenc szülőháza és életműve Hudák kézi szövőműhely Kádár Ferkó munkássága Körösmenti Táncegyüttes Ladics Polgárház és gyűjteménye Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve Munkácsy Mihály művészeti öröksége Orlai Petrics Soma életmű Orosházi szálán varrott szőrhímzés Szarvas Város könyvtárának régi gyűjteménye Szarvasi Tessedik Táncegyüttes Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége Thék Endre munkássága Tranoscius Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely