jó_IMG_9420

Hudák kézi szövőműhely

Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Csorvás

Elfogadás dátuma:

2016-06-09

Leírás:

A Hudák szövőműhelyt 1989-ben hozta létre Hudák Józsefné. Ma családi vállalkozásként működik Hudák Józsefné népi iparművész és lánya, Hudák Mariann Mesterremek Díjas viseletkészítő vezetésével. Csorvási műhelyükben egyedi zsűriszámmal ellátott termékek készülnek: szőttesek, vásznak és az ezekből készített ruhák, kender, pamut és természetes alapanyagú öltözékek. Ezen kívül zsinóros magyar díszruhák, amelyeket francia bársonyból, brokátból és shantungból (vászonkötésű szövet) varrnak. Ezek saját készítésű egyedi darabok, egyedi méretre szabva nőknek és férfiaknak egyaránt. Ilyenek például a Bocskai-öltönyök, díszmenték, esküvői összeállítások. Énekkarok és tánccsoportok is gyakran felkérik őket, hogy készítsenek számukra egyedi fellépő ruhát. Számtalan ruhabemutatón és kiállításon vettek és vesznek részt itthon és külföldön egyaránt.
A szövőműhely egyedi magyar polgári és nemzeti viseletei számos elismerést, oklevelet és díjat kaptak az évek folyamán: Mesterremek Díj, Nemzetközi Textiles Konferencia Díj, Expo Díjak, Legjobb hazai kézműves termék, Legjobb kézműves kiállító. Több mint 20 éve minden évben részt vesznek a budapesti Mesterségek Ünnepén, de rendszeres látogatói a lovas rendezvényeknek is. A műhely minden munkája saját tervezésű, és kizárólag természetes alapanyagból készül.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:
A békési vesszőfonás A Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában A Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye Árpád-kori régészeti lelőhely Orosházán Balassi Táncegyüttes tevékenysége Békés-Tarhosi Énekiskola Békés-tarhosi Zenei Napok Dévaványai táncok Erkel Ferenc szülőháza és életműve Kádár Ferkó munkássága Körösmenti Táncegyüttes Ladics Polgárház és gyűjteménye Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve Munkácsy Mihály művészeti öröksége Orlai Petrics Soma életmű Orosházi szálán varrott szőrhímzés Szarvas Város könyvtárának régi gyűjteménye Szarvasi Tessedik Táncegyüttes Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége Thék Endre munkássága Tranoscius Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely