Kadar_Ferko_munkassaga

Kádár Ferkó munkássága

Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Békéscsaba

Elfogadás dátuma:

2017-11-28

Leírás:

Kádár Ferkó hagyományőrző tevékenységét gyermekként kezdte, először a dédapjáról készült fotókat, valamint az általa készített hangszereket (furulyák, nádsípok), festményeket és személyes tárgyait őrizte meg. Később felkutatta és archiválta a róla szóló publikációkat és zenei felvételeket. Az idők során Magyarország legnagyobb néprajzi képeslap kiadójává vált. Gyűjteménye egyedülálló az országban, példányai publikálatlanok, hiszen nagy részük családi fotógyűjteményekből származik és saját gyűjtés. Ezek nagy sikert aratnak a vásárlók és a nézelődők körében, különösen, hogy korabeli öltözékével is felhívja magára és portékáira a vásári forgatagban a figyelmet.

Tanult mestersége fényképész, ez adta az újabb ötletet a régi idők fotóinak újabb formában való népszerűsítéséhez. A „Disznótor Mezőberényben” című fotót kiemelve és azt életnagyságúra felnagyítva, háttérként használva hívta életre a vándorfotózás modern formáját.

A produkciójával Ferkó és társulata 2007 óta járja Magyarország legrangosabb fesztiváljait. Rendszeres vendégei több felvidéki, erdélyi és délvidéki fesztiválnak is. 2014 nyarán a franciaországi Gannat kulturális fesztiválján, 2015-ben Olaszországban a milánói világkiállításon képviselte Magyarországot.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:
A békési vesszőfonás A Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában A Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye Árpád-kori régészeti lelőhely Orosházán Balassi Táncegyüttes tevékenysége Békés-Tarhosi Énekiskola Békés-tarhosi Zenei Napok Dévaványai táncok Erkel Ferenc szülőháza és életműve Hudák kézi szövőműhely Körösmenti Táncegyüttes Ladics Polgárház és gyűjteménye Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve Munkácsy Mihály művészeti öröksége Orlai Petrics Soma életmű Orosházi szálán varrott szőrhímzés Szarvas Város könyvtárának régi gyűjteménye Szarvasi Tessedik Táncegyüttes Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége Thék Endre munkássága Tranoscius Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely