20161129_033

Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye

Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Mezőhegyes

Elfogadás dátuma:

2016-06-09

Leírás:

Az 1847-ben klasszicista stílusban épült „Emberkóroda” eredetileg kórház volt. A kórház új szárnya 1923-ban készült el, ezután a régi épületet iskolaként használták. Az épület védett műemlék, amelyben 2003. április 25-én nyitotta meg kapuit a helytörténeti gyűjtemény. A cukorgyár történetét bemutató kiállítás anyagát a gyár fennállásának 100. évfordulója alkalmából gyűjtötték össze. 2003-tól látogatható a régészeti gyűjtemény, 2004-ben nyílt meg az állandó néprajzi és helytörténeti kiállítás. Az állandó technikatörténeti, informatikai kiállítás egy magángyűjteményt mutat be. 2006-ban rendezték be az ’56-os emlékév tiszteletére a Rákosi-korszakról és az 1956-os forradalom helyi eseményeiről szóló kiállítást. 2008-ban nyitották meg a technikatörténeti, közlekedési kiállítást, 2011-ben pedig a százéves múltra visszatekintő mezőhegyesi szakképzés emlékeit bemutató kiállítást. 2012-ben adták át a „Testvérvárosok termét”, amely a testvérvárosok népművészeti, kultúrtörténeti és technikatörténeti emlékeit, jellegzetes tárgyait mutatja be. A Ménestörténet c. kiállításon a látogatók betekintést nyerhettek a ménesintézet és a ménesbirtok életébe. Az állandó kiállítások mellett időről időre rendeznek időszaki kiállításokat is.
A gyűjtemény Békés megye legnagyobb helytörténeti gyűjteménye. A gyűjtemény egyfajta tudományos műhely, helytörténeti adatbázis, amit bárki bármikor igénybe vehet. A gyűjtemény munkatársai rendszeresen írnak pályázatokat, lektorálják a város történetéhez kapcsolódó munkákat, maguk is publikálnak könyveket, cikkeket. 2014-ben a Holnap Városáért Díj díjátadóján Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye különdíjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.

Érték honlapja:

http://www.mezohegyesamk.hu/html/mhmuzeum/mhmuzeum.htm

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:
A békési vesszőfonás A Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában A Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye Árpád-kori régészeti lelőhely Orosházán Balassi Táncegyüttes tevékenysége Békés-Tarhosi Énekiskola Békés-tarhosi Zenei Napok Dévaványai táncok Erkel Ferenc szülőháza és életműve Hudák kézi szövőműhely Kádár Ferkó munkássága Körösmenti Táncegyüttes Ladics Polgárház és gyűjteménye Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve Munkácsy Mihály művészeti öröksége Orlai Petrics Soma életmű Orosházi szálán varrott szőrhímzés Szarvas Város könyvtárának régi gyűjteménye Szarvasi Tessedik Táncegyüttes Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége Thék Endre munkássága Tranoscius Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely