Oroshazi_szalan_varrott_szorhimzes

Orosházi szálán varrott szőrhímzés

Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Orosháza, Békéscsaba, Budapest, Esztergom

Elfogadás dátuma:

2017-11-28

Leírás:

Az Orosházi szálán varrott hímzés a keresztszemes hímzés egyik formája. Alapanyaga olyan kendervászon, amelynek hosszanti és keresztszálai azonos vastagságúak. Hímző fonala gyapjú, ezért népi elnevezése a szőrhímzés. A minta a szálak számolásával hímzett keresztszemek során születik. Egyedi színvilág és motívumok jellemzik. Az első ilyen jellegű hímzések a XVIII. század második, valamint a XIX. és XX. század első felében készültek. Az orosházi hímzések létrehozása elődeinknél és a jelen alkotóinál is méltán nevezhető magyar alkotó tevékenységnek. Országszerte több múzeumban is megtekinthetik az érdeklődők: Budapest – Néprajzi Múzeum; Orosháza – Nagy Gyula Területi Múzeum; Békéscsaba – Munkácsy Mihály Múzeum, Esztergom – Keresztény Múzeum.

Orosháza testvérvárosában, Szenttamáson (Szerbia) minden évben kiállításra kerülnek a hímzések, de több európai városban, fesztiválokon is megjelentek már, öregbítve hazánk hírnevét.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:
A békési vesszőfonás A Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában A Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye Árpád-kori régészeti lelőhely Orosházán Balassi Táncegyüttes tevékenysége Békés-Tarhosi Énekiskola Békés-tarhosi Zenei Napok Dévaványai táncok Erkel Ferenc szülőháza és életműve Hudák kézi szövőműhely Kádár Ferkó munkássága Körösmenti Táncegyüttes Ladics Polgárház és gyűjteménye Mezőhegyes város helytörténeti gyűjteménye Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve Munkácsy Mihály művészeti öröksége Orlai Petrics Soma életmű Szarvas Város könyvtárának régi gyűjteménye Szarvasi Tessedik Táncegyüttes Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége Thék Endre munkássága Tranoscius Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely