Békés Megyei Értéktár 2015 – kiadvány

A 2015-ben készült, 36 oldalas kiadványban a megyei értéktár alapítása óta eltelt időben bejegyzett értéktári értékekről, és a megye hungarikumairól találhatunk képes összefoglalót.

A kiadvány előszava:
Zalai Mihály<br>a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke

Zalai Mihály
a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke

„Mielőtt belelapozna a kiadványba, engedje meg, hogy egy kérdéssel indítsam ajánlómat: Mit jelent az Ön számára az a szó, hogy érték? Sokaknak elsőként az anyagiak: ház, autó, pénz jut eszébe, aztán következik a sorban a család, az egészség, és mindaz, amit fontosnak tart életében. Azonban léteznek olyan értékek, amelyek meglétét annyira természetesnek vesszük, hogy már nem is tekintjük értéknek, legyenek ezek épületek, hagyományok, szokások, gasztronómiai termékek. Gondoljon csak bele kedves Olvasó, mi lenne, ha egyszerre eltűnnének olyan épületek, hidak, kastélyok, amelyekre ránézni is jólesik, nem ismernénk a csodás magyar táncokat, többé nem kóstolhatnánk olyan ételek ízeit, mint a halászlé vagy a fánk. Míg saját értékeinket foggal-körömmel ôrizzük, addig hajlamosak vagyunk egyéb kincseinkről megfeledkezni, pedig mindazt, amit őseinktől örököltünk kötelességünk utódainknak továbbadni, hiszen nem örökbe kapjuk ezeket az értékeket, csak megőrzésre. Tudniuk kell gyerekeinknek is arról, milyen szerepet tölt be történelmünkben a Budai Vár, hogyan kell igazi magyar táncot ropni, de ha Békés megyében maradunk, azt is ismerniük kell, hogyan készül a csabai vagy a gyulai kolbász.

Annak érdekében, hogy ezekről az értékekről ne csak múlt időben beszéljünk, 2012 tavaszán az Országgyűlés elfogadta a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt. Még ezen év őszén megalakult a Hungarikum Bizottság, és megkezdte a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítását. Létrejöttek a helyi értéktárak, és elkezdték felkutatni kincseiket, amelyeket a helyi értéktárakba helyeznek, onnan javasolják felvételét a megyei értéktárba, illetve kezdeményezhetik, hogy a Hungarikum Bizottság bizonyos értékeket nyilvánítson hungarikummá.

A Békés Megyei Önkormányzat 2013 szeptemberében alakította meg a Békés Megyei Értéktár Bizottságot. Az eltelt több mint egy év alatt két hungarikuma lett Békés megyének és jelenleg is több megyei értéket terjesztettünk fel a Magyar Értéktárba. Példa értékű az az összefogás, amely a megyei önkormányzat és annak értéktár bizottsága, a civil szféra, a vállalkozók és a helyi értéktárak között létrejött annak érdekében, hogy értékeinket megőrizzük. Ebben a kiadványban nem csak az elvégzett munkáról, de értékeinkről és hungarikumainkról is részletesen olvashatnak.”

A kiadvány letölthető formában (klikk a képre a letöltéshez, 46 Mb, pdf):