Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Békés, Tarhos

Elfogadás dátuma:

2014-05-14

Leírás:

A Békés-tarhosi Énekiskola egykori diákjai minden évben megtartják öregdiák találkozójukat.

1973. április 15-én, Békés várossá nyilvánításának ünnepségén Gulyás György vezényelte a szombathelyi szimfonikusokat és a debreceni Kodály Kórust. Az iskola alapítója ezen a napon javasolta a város vezetőinek, hogy a diáktalálkozók mellett évente rendezzen a város zenei napokat. A város vezetése felkarolta ezt a fontos gondolatot, majd 1976-ban rendezték meg az első Békés-Tarhosi Zenei Napokat, mely azóta minden évben szellemi pezsgést hoz a város életébe. Egy olyan zenei koncertsorozat valósult meg, amely az évek folyamán hangszeres és karvezetői kurzusokkal, versenyekkel, kiállításokkal, anyanyelvi táborral bővült.

A rendezvénysorozat leglátogatottabb eseményei a hangversenyek, amelyeket sok éven át a tarhosi Zenepavilonban rendeztek meg. A pavilon helyreállítására nem sikerült forrást találni, így később Békés város művelődési intézményében, zeneiskolájában, református és katolikus templomában, a Baptista Imaházban, a könyvtárban és a Galériában tartották és tartják ma is a hangversenyeket. A bábjáték, a költészet, a táncművészet, így a néptánc is szervesen beépült a műsorfolyamba.

1993-tól, Gulyás György halálát követően a szervezők, művészeti vezetők az igényes zenei kultúra, a tarhosi szellem közvetítését tartják kötelességüknek. Hasonló zenei események máshol is fellelhetők hazánkban, itt a múlt felidézése, a hely hangulata és varázsa sajátos atmoszférát teremt. 2013. decemberben magánkézbe került az egykori Zenepavilon.

A tervek szerint néhány éven belül régi fényében tündökölhet a nagy múltú épület, és helyreállítását követően ismét ezen a helyszínen kerülhet megrendezésre a zenei napok nemzetközi hírű, külföldön is oktató, koncertező mestereket, művésztanárokat, előadóművészeket is felvonultató eseménye.

Érték honlapja:

http://betazen.hu/

Források:

Fotó: Zentai Péter (Békés Megyei Önkormányzat)

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Békés-tarhosi Zenei Napok