Értéktári kategória:

Épített környezet

Fellelési helye:

Gyula

Elfogadás dátuma:

2014-10-02

Leírás:

Gyula belvárosában áll Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára. A várhoz szervesen illeszkedő Rondella torony már a reneszánsz korban épült.

A várat 1405-ben kezdték építeni, amely a XV. század közepére épült ki, végvári szerepét innen számítjuk. Épülete a körülötte lévő birtokkal mindig Magyarország királyi családjaihoz tartozott. Itt élt Hunyadi Mátyás fia, Corvin János és édesanyja is. A vár életének fontos eseménye volt az 1566-ban lezajlott török ostrom, melyet követően 129 évig volt török kézen, majd 1695-ben az osztrák-magyar seregek foglalták vissza. Ezután lett az erődítmény báró Harruckern János György, Békés megye főispánjának központja.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik szomorú helyszíne is volt a létesítmény. A később Aradon kivégzett 13 honvédtiszt közül 9-et Gyulára hurcoltak és itt tartottak fogva a kivégzésükig. Fogva tartásuk helyszíneit emléktáblák jelzik.

A földszinten és az emeleten összesen 26 eredeti középkori helyiségében járhatják végig a látogatók a közel hét évszázad történetét bemutató kiállítást.

A várudvaron és a vár melletti tavon működik a nemzetközi hírű Gyulai Várszínház, és annak keretei között megvalósuló Shakespeare Fesztivál. Az állami tulajdonban lévő épületet a város 2003-2005 között újította fel. A rekonstrukció eredményeként egy látványos, kiváló állapotú műemlékkel gazdagodott a megye, a város, mely – a gazdagon berendezett vármúzeum és a vár környékének köszönhetően – vonzza a turistákat.

Az egykori gyulai vár a mainál jóval nagyobb volt, csak a legrégebbi építésű belső, valamint az ezt körülvevő úgynevezett derékvár maradt meg a kaputoronnyal (huszártorony). Ezek különlegessége, hogy mivel mocsaras területre épültek, a mintegy öt méter mélyen fekvő cölöpökre két méteres terméskőréteg került és erre épült a ma is látható téglaépület.

Érték honlapja:

https://www.gyulainfo.hu/gyula_latnivalok/gyulai_var/gyulai_var.html

Források:

Fotók: Zentai Péter, Békés Megyei Önkormányzat

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Gyulai vár