Értéktári kategória:

Turizmus és vendéglátás

Fellelési helye:

Békéscsaba

Elfogadás dátuma:

2014-05-14

Leírás:

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé 2001 óta kerül megrendezésre Békéscsaba városában. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény mára az ország egyik legnagyobb és leglátogatottabb sörfesztiválja és egyetlen csülökparádéja.

A kezdetben sörfesztiválként indult rendezvény a fogyasztói igényeknek megfelelve és a szervezők törekvéseinek köszönhetően csülökparádéval bővült a 2007-es esztendő során. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás népszerűsítése; Békéscsaba, Békés megye, a Dél-Alföldi térség és egyben Magyarország turisztikai kínálatának bővítése; a kisüzemi házi sörfőzdék megismertetése és piacra jutásuknak elősegítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása. A fesztiválon, egyedülálló módon az országban, csak csapolt söröket kóstolhatnak meg a látogatók. A lelkiismeretes munkának köszönhetően évről évre egyre több fajta csapolt sört kínálnak a látogatóknak, az utóbbi években a kínálat meghaladta a százat, ami nem csak az országban, de a világon is egyedülálló csapolt sör kínálatot tekintve.

A sörhöz kiválóan illő csülök a rendezvény másik főszereplője. A téma keretében több mint 100 csapat részvételével csülökpörkölt-főző verseny szokott megrendezésre kerülni, ahol családi-, baráti társaságok bizonyíthatják, hogy ki hogyan bánik a fakanállal. Mindezeket együttvéve elmondható, hogy a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé olyan egyedi hangulatot áraszt magából, amelyet szívesen élnek át újra és újra a fesztivál vendégei.

Az első fesztiválon pár ezer látogató fordult meg, mára 50–60 ezer látogató választja ezt az eseményt a nyár elején. A látogatók számának növekedésével a rendezvény területe is megváltozott: egy 2.500 m²-es sörsátorból indult, de mára több mint 20.000 m²-en fogadja a vendégeket a rendezvény. Látogatói a környező országok településeiről is érkeznek.

Érték honlapja:

http://www.csabaisorfesztival.hu/

Források:

Fotók: Zentai Péter (Békés Megyei Önkormányzat)

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé