Értéktári kategória:

Agrár-és élelmiszergazdaság

Fellelési helye:

Békéscsaba

Elfogadás dátuma:

2013-09-09

Leírás:

A Csabai vékony- és vastagkolbász 250-300 kg-os koca sertéshúsból és szalonnából készül (70-30% arányban). Só, kömény és fokhagyma mellett paprikával gazdagon fűszerezett, zaftos, füstölt, élénkpiros színű termék. Az eredeti „csabai” nem tartalmaz borsot – sem őrölve, sem egészben, se feketét, se fehéret.  Hat napon át, lassan füstölik, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet. A hagyományoknak megfelelően az érlelésre a hűvös vályogkamra a legmegfelelőbb, de mindenképpen hűvös, megfelelően szellőző helyiségben történhet. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász.

Hazánk települései közül nem egy vált híressé lakói keze munkájának valamely kiváló terméke révén. Békéscsaba sajátos, hagyományosan háziipari, kézműves terméke a Csabai kolbász. Nevével a szakirodalomban az 1900-as évektől kezdve találkozhatunk. A Békés vármegye c. 1936-ban megjelent monográfia említi, hogy Békéscsaba hírnevét a város húsfeldolgozó iparának köszönheti. A közkedvelt termék történetét összefoglaló módon először Dedinszky Gyula dolgozta fel, aki azt írja, hogy a századforduló táján disznótorok alkalmával még csak maguk a csabaiak magasztalták, dicsérték a vendéglátó ház kolbászát, aztán a Csabai kolbász ismert lett a megyében, egy-két évtized múlva széles e hazában, majd később külföld számos országában keresték, vásárolták, dicsérték, szerették a Csabai kolbászt. Virágkorát a két világháború között élte. Az államosítás és az azt követő többszöri átszervezés, majd tulajdonosváltás ellenére a Csabai kolbász gyártása folyamatos volt Békéscsabán.

A Csabai kolbász márkanév az egész Kárpát-medencében, de a tengeren túl Észak-, és Dél-Amerikában és Ausztráliában is jól ismert. A Csabai kolbász készítése egy élő néphagyomány, mely több mint száz éve, generációkon keresztül szinte semmit sem változott. A Csabai kolbász kézműves jellege és a minősége miatt a prémium kategóriájú termék. Az igazi, eredeti Csabai kolbász kifejezetten házi termék, ezért nem lehet mindenütt, mindig egyforma. Ahány ház, annyi kolbász.

Érték honlapja:

http://www.bekescsaba.hu/Bekescsaba-kolbasz

Források:

Fotók: Zentai Péter, Békés Megyei Önkormányzat

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Csabai kolbász