Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Tarhos

Elfogadás dátuma:

2014-05-14

Leírás:

1946. szeptember 1-jén dr. Keresztury Dezső akkori vallás és közoktatásügyi miniszter határozata alapján szervezték meg az ország első bentlakásos énekiskoláját. Egykori termeinek az akkor Békéshez tartozó, a mai Tarhos községben található Weinkcheim kastély adott otthont.

Az intézmény alapítója és igazgatója Gulyás György volt, aki később a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagyaként vált ismertté. Alapvető célkitűzése volt a falvak tehetséges gyermekeinek zenei nevelése. Rövid idő alatt országos hírűvé nőtte ki magát az intézmény. Növendékei közül sok ismert zeneszerző, közművelődési szakember, ének-zene tanár került ki.

A zenei képzést a Kodály-módszer szerint, elsősorban énekes alapokon valósította meg az iskola azzal a céllal, hogy olyan énektanárokat neveljenek, akik városuk, községük zenei kultúráját szakmai elhivatottsággal tudják irányítani. Az énekiskola sajnálatos átszervezési intézkedéseknek köszönhetően, 8 éves rövid fennállását követően 1954-ben megszűnt. Diákjai és oktatói számára egész életre szóló útravalót és útmutatást adott.

A kastélyban és az azt körülölelő hatalmas parkban sokáig gyógypedagógiai intézet működött.

A Zenepavilonban nyaranként kórusversenyeket és hangversenyeket rendeztek az 1976. óta minden évben megrendezésre kerülő Békés-Tarhosi Zenei Napok keretein belül. Az egykori énekiskola 2007-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat, mellyel a díj odaítélői elismerték a Gulyás György által megteremtett zenepedagógiai értékeket. Az ott tanítók hittel vallották, hogy az éneknek ereje van, akkor is továbbgörgeti az embert, amikor a láb már nem bírja az „erőltetett menetet”. Sokan próbálták meghatározni a sokat emlegetett „tarhosi szellemet”, mely áthatotta a falakat, ez a mai napig nem sikerült. A „tarhosiak” szerint a zene sokat adott hozzá, a lényeg a muzsikálás öröme volt.

Érték honlapja:

http://tarhos.hu/tarhosi-enekiskola

Források:

Fotók: Zentai Péter (Békés Megyei Önkormányzat)

Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Békés-Tarhosi Énekiskola