Értéktári kategória:

Sport

Fellelési helye:

Kondoros

Elfogadás dátuma:

2023-07-03

Leírás:

Balczó András (Kondoros, 1938. augusztus 16. –) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok magyar öttusázó, az öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja.
Húsz évesen Aldershotban mutatkozott be a világbajnokságon, majd két évvel később Rómában, az 1960. évi nyári olimpiai játékokon indult először olimpián. Kivételes tehetsége, fantasztikus elhivatottsággal és akaraterővel párosulva segítette Őt győzelemről győzelemre. Csapatban kétszer: Rómában és Mexikóban lett olimpiai bajnok, Münchenben az egyéni győzelemmel koronázta meg pályafutását. A tokiói olimpia előtt a legnagyobb esélyesek között tartották számon, azonban eltiltása miatt nem állhatott rajthoz. A világbajnokságok során tizenkilenc érmet nyert, amelyből tíz arany. Az 1969-es világbajnokságon aratott sikere különösen emlékezetes marad, amikor a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen. Visszavonulását követően sajnos nem részesült sikeres pályafutásával kiérdemelt személyét megillető támogatásban. Hosszú éveken át „belovagló” volt a Tattersaalban. Joggal érezheti magát sértett embernek. Kósa Ferenc „Küldetés” címmel készített nagy sikerű filmet egyedülálló pályafutásáról. Itthon és külföldön egyaránt gyakran tart előadásokat, melynek során mély vallásosságáról győződhetnek meg hallgatói. A Nemzet Sportolója lett, de a díjat nem vette át személyesen. A közelmúltban két olimpiai bajnok öttusázó születésnapi ünnepségén jelent meg, amikor a hetvenéves Németh Ferencet és a nyolcvanéves Benedek Gábort köszöntötték, s egyedülálló közös fénykép is készült a tizenkét magyar öttusázó olimpiai bajnokról. Feleségével, Császár Mónikával, a müncheni tornász olimpikonnal és tizenkét gyerekükkel boldogan élnek budakeszi házukban, amit a bajnok maga épített.
Megannyi elismeréssel büszkélkedhet a Nemzet Sportolója kitüntetés (2004) mellett – a teljesség igénye nélkül –: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1994), Magyar Örökség díj (1996), Csík Ferenc-díj (2001), Magyar Nemzetért Ezüstérem (2013), A Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíjasa (2018).
„… ha valaki azt képzeli, hogy Isten nélkül meg tudja oldani az életét, hogy a céljai elérése majd boldogítja, nagyot téved. A boldogság nem függ a sikerességtől. A nem nyerés félelme állandóan gátolja az örömérzetet. De amikor már nem akar mindenáron nyerni, abban a pillanatban szabaddá válik…” (a bajnok saját gondolatai)

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Balczó András életműve, sportolói munkássága