Értéktári kategória:

Turizmus és vendéglátás

Fellelési helye:

Békés

Elfogadás dátuma:

2016-06-09

Leírás:

Az egyszerű paraszti konyhában arra törekedtek, hogy minden otthon található alapanyagot fel tudjanak használni. A sütemények esetében az volt a cél, hogy friss ízük minél tovább élvezhető legyen. A békési szilvalekváros papucs idő- és munkaigényes, de a fenti kritériumoknak megfelel. A békési szilvalekváros papucs két fő alkotóeleme a békési szilvalekvár és a különleges tészta. A békésiek hagyományosan besztercei szilvából főznek lekvárt. Érdemes érett, a szára körül már fonnyadó gyümölcsből főzni. A gyümölcsön kívül semmi nem kerül a lekvárba. A békési szilvalekváros papucs tésztája sóból, vízből és lisztből készül. A disznótorkor félretett, gondosan aprított hájat hajtogatják bele a tésztába, amelyet hideg helyen, letakarva pihentetnek. A tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtják, 6-8 cm-es négyzetekre vágják. Erre kerül a jó sűrű lekvár. Tetejét összecsípik, majd aranysárgára sütik.
A sütemény sikerének alapvető titkát a házias ízvilágú hájas tészta és a kiváló minőségű szilvalekvár adja. A tésztája több generációnyi kísérletezés eredménye, mely a mai napig folyamatosan fejlődik és nemesedik. A szilvalekváros papucs készítése során ötvöződik a modern technika és a hagyomány. A lekvár betöltése, a papucs behajtása kézzel történik.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Békési szilvalekváros papucs