Értéktári kategória:

Ipari és műszaki megoldások

Fellelési helye:

Mezőberény

Elfogadás dátuma:

2023-07-03

Leírás:

Dr. Gschwindt András (Mezőberény, 1941. március 19. –) a Budapesti Műszaki Egyetem címzetes docense, a magyar űrkutatás úttörő alakja. Az első kapcsolódást a világűrhöz a Szputnyik-1 jeleinek mezőberényi vétele jelentette középiskolás éveiben. A rádiózás és a repülés érdekelte igazán. Amatőr rádiózás jelentette hobbiját. 1965-ben villamosmérnökként végzett a BME Villamosmérnöki Karán. Egyetemi évei alatt folytatta rádióamatőr tevékenységét, és alapító tagja, majd 1970-ben vezetője lett a Műegyetem Űrkutató Csoportjának, amely a Magyar Tudományos Akadémia ösztönzésére alakult meg. 1972 óta vezetésével újra folyamatosan működik az 1924-ben alakult amatőr rádióklub Műegyetemi Rádió Club (MRC) néven. Ez a klub azóta is vezető szerepet tölt be az amatőr rádiózásban.
Az ezt követő 40 év alatt 17 műholdra, a MIR űrállomásra, valamint a Vega űrszondára kerültek a csoport tagjai által készített berendezések. A Halley-üstököst megfigyelő űrszonda – fedélzetén a mezőberényi származású tudós vezette csoport által készített alegységekkel – kiemelkedő sikert hozott a hazai űrkutatásnak, űrtechnológiai fejlesztésnek.
Dr. Gschwindt András egyik legerősebb szakmai motivációja évtizedek óta az első hazai műhold megalkotása volt. Végül vezetésével megszületett Masat1, Magyarország első műholdja, amely 2012-es kilövését követően közel három évig rótta köreit a Föld körül. Az évek során további kettő működőképes űreszközt hoztak létre és lőttek ki, melyek nevei SMOG-P (2019.), ez egyben a világ első, működőképes 1-PocketQubeja, és SMOG-1 (2021.).
Munkája, eredményei alapján több elismerésben részesült, így többek között megkapta az Állami díjat (1986), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2004), Budapest pedig díszpolgári címet (2012) adományozott számára. Tudományos munkája és a városhoz való szoros kötődése alapján Dr. Gschwindt Andrásnak, Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város lakóinak tisztelete és hálája kifejezéseként, erkölcsi elismerésként a „Mezőberény Város Díszpolgára” címet adományozta 2013-ban. 2018-ban Gábor Dénes életmű díjjal tüntették ki.

Érték honlapja:

https://hvt.bme.hu/munkatarsak/11281-gschwindt-andras

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Dr. Gschwindt András munkássága