Értéktári kategória:

Ipari és műszaki megoldások

Fellelési helye:

Gyula

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

Dr. Mosonyi Emil (Budapest, 1910. november 10. – Karlsruhe, Németország, 2009. április 24.) Kossuth- és Széchenyi-díjas világhírű magyar vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának emlékszobája a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett Tájvízház bemutatóház épületében található.
Dr. Mosonyi Emil a nemzetközi és hazai vízépítő társadalom és tudományos élet világhírű alkotója, kutatója, számos mérnökgeneráció mértékadó oktatója. 2005-ben tett megyei és gyulai látogatását követően jelezte – Békés megyéhez való kötődését kifejezve – szívesen bocsátaná rendelkezésre személyes tárgyainak, bútorainak egy részét, egy, a halála után kialakítandó emlékhely céljaira. Örömmel vették ezt a megtisztelő jelzést, és 2007. október 20-án elkészült egy szándéknyilatkozat a Mosonyi-emlékszoba kialakításáról. 2010-ben a neves vízépítő mérnök születésének 100. évfordulója alkalmából, a Duna Múzeum és a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – az országban egyedülálló módon – emlékszobát alakított Gyulán, a Városház utca 25. szám alatt, a vízügyi igazgatóság székházával szemben. Az emlékszoba dr. Mosonyi Emil hagyatékéból, a németországi Singen-i dolgozószobájával azonos módon lett berendezve, néhány látogatóbarát kiállítási elemmel kiegészítve.
Az arcképétől és saját kezű aláírásától jobbra a falon tablók mutatják be dr. Mosonyi Emilt, a mérnököt, (tudóst, kutatót, az embert) a tanárt, a kapott elismeréseket, és a nagyvilágban betöltött szerepét. Számos érdekes dokumentum érintő képernyőn és a lapozgatóban látható. A középen lévő televízión egy riportfilm részlete vetíthető. A beszélgetés során a rá jellemző és lebilincselő előadói stílusban mondja el szakmai hitvallását duzzasztóművekről, erőművekről, a környezet védelméről. Jellegzetesnek mondható ruhái, kedves könyvei, tárgyai is helyet kaptak itt. A világtérkép szemlélteti azt, hogy szakmai munkáját az egész világ megismerte és elismerte. A különböző színű lámpák felkapcsolásával megjeleníthető, hogy a világ mely részén milyen minőségben volt jelen, hol kapott nemzetközi elismerést, milyen tisztségei voltak nemzetközi szervezetekben, egyetemi és mérnök továbbképző tanári szerepét, díszdoktori címei és szakértői tevékenysége helyszíneit. Feleségével tett számtalan utazásáról a kiállított képek tanúskodnak. Az arcképe alatt elhelyezett tárgy egy nagyítógép. Ez a készülék volt legfontosabb segítője a munkája során, miután idős korára a látása megromlott. Fáradhatatlanul írt és olvasott ennek segítségével élete végéig. A készüléken nyitva hagyott könyv, az íróasztalán elhelyezett tárgyak az utolsó napjait idézik meg.

Érték honlapja:

www.kovizig.hu/tajvizhaz

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Dr. Mosonyi Emil munkássága és a Tájvízház