Értéktári kategória:

Agrár-és élelmiszergazdaság

Fellelési helye:

Gyomaendrőd

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

Tóth Elek 1911. április 6-án született Endrődön, kertész édesapa gyermekeként. 17 évesen a Bajai Magyar Királyi Kertészképző Iskolába került, ahonnan egyenes út vezetett a Felsőfokú Szőlő-és Borászati Tanfolyamra, amely végérvényesen megadta az irányt a kertészeti oktatói és kutatói pálya irányába. 1952-től foglalkozott a szilvatermesztés és nemesítés törvényeivel, majd a doktori disszertációját a szilvafajták öntermékenyülésének vizsgálatával védte meg. Nevéhez kötődő, államilag minősített szilvafajták: Besztercei Bt. 1., Besztercei Bt. 2., Stanley, Ruth Gerstetter, Montfort, Tureu gras, Bluefre, President, Utility.
Dr. Tóth Elek vasdiplomás mezőgazdasági mérnök, gazdasági szaktanár számtalan publikáció írója, több könyv szerzője, társszerzője több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájával és céltudatos kutatói tevékenységével járult hozzá a magyar szilvafajták körének szélesítésének, a szilvanemesítés fejlődéséhez, annak minőségi és mennyiségi vonatkozásában egyaránt.
Szülőfalujához, Endrődhöz és a békési tájhoz, gyökereihez élete végéig hű maradt. Rendszeresen hazalátogatott, és folyamatosan tartotta a kapcsolatot az itthon maradt rokonaival, barátaival.
A nevéhez fűződő szilvafajták napjainkban is közkedveltek a magánszemélyek, és a gazdaságok körében is. A szilvafajták tekintetében széles spektrumot ölelt fel munkásságával, melyet nemzetközi szinten, napjainkban is, ismernek és elismernek.
Tudományos munkája elismeréséül a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet, Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Dr. Tóth Elek Kertbaráti Kör emléktáblát helyezett el 2012. április 6-án a gyomaendrődi Szent Antal Népház falán.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Dr. Tóth Elek szilvanemesítő munkássága