Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Mezőkovácsháza

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

A színház története 1991-re nyúlik vissza, amikor a Városi Művelődési Központ égisze alatt egy helyi fiatalember megalapított egy amatőr színjátszó csoportot, a CRAZY Theatrumot, mely csoport önállóan működött, gyermekeket és felnőtteket egyaránt foglalkoztatott. Az első, premier darabjuk Móricz Zsigmond- Miklós Tibor- Kocsák Tibor: Légy jó mindhalálig című művének musical változata volt. A debütáló előadást követően a zenés színház hihetetlen repertoárral (Légy jó mindhalálig, Doctor Herz, Óz, Oliver, A piros esernyő, A padlás, Grease, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Rocky horror show, Muzsika hangjai, Valahol Európában, Dzsungel könyve, Vörös Malom, Színezüst csehó, Második szereposztás) járta a megyét, az országot és a világot.
A színház első évtizede során 15 premiert és 900-nál is több előadásszámot sikerült játszaniuk, és a turnéjuk során olyan kistelepülésekre is eljutottak, ahol a lakóknak csak minimális lehetőségük adódott a kultúrára, szórakozásra, kikapcsolódásra. 11 évad után, 2002 őszén a székhelyüket áttették a Mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnáziumba és nevet változtattak, innentől a DUMA’Színház elnevezés. A színjátszás és a szórakoztatás mellett az alapcél a diákok színházi nevelése, a személyiségfejlesztés és a színházi nevelés is. A csoport missziója Békés megyében a színházi kultúra, a szép magyar szó, az igényes és tartalmas szórakoztatás közvetítése és eljuttatása a nagyvárosok mellett a kulturális élet vérpezsgése elől elzárt településekre, a legkisebb falvakba is, határokon innen és túl.
A társulat munkáját 1999-ben Mezőkovácsháza Városért emlékplakettel, 2014-ben Békés Megyéért díjjal ismerték el. 2014-ben „Magyar színház és filmművészet” kategóriában kiérdemelten kapták meg a Békés Megyei PRIMA díjat. Az alapító Duma Zsolt rendező, művészeti vezető 2018-ban Bonis Bona díjas tehetségfejlesztő pedagógus lett, valamint a Magyar Vöröskereszt „Az év támogatója” címet adományozta a társulat részére.
A színház 30 éve van jelen Dél-Békés és Békés megye kulturális életében, állandó szereplője a rendezvényeinek, ünnepeinek, színesíti a megye kulturális palettáját, szórakoztat, élményt nyújt és kimagasló szakmai színvonalat képvisel.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Duma’ Színház