Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Gyula

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

Az Almásy-kastély Látogatóközpont 2016-ban nyitotta meg a kapuit, miután a több évszázados múltra visszatekintő épület teljes felújításon esett át, köszönhetően az elnyert európai uniós forrásnak. A korszerű, 21. századi kiállító-és rendezvénytér azzal a céllal született meg, hogy egy mindenki számára elérhető, nyitott és pezsgő kulturális és közösségi tér gazdagítsa tovább a várost, így adva új életet és lehetőséget ennek a tekintélyes építészeti örökségnek.
A főúri kastélyban Hétköznapok és Ünnepek egy alföldi kastélyban címmel egyedi állandó kiállítás jött létre, mely a 19. század második felének életmódját rekonstruálja és mutatja be, élettel megtöltve az épületet. A múltat idéző enteriőrök bejárásával betekintést kapunk egy régvolt életbe, melyet ez a kiállítás is segít életben tartani. Bemutatja a nemesi családok mindennapjait, szokásait és kevéssé ismert témáit is: hogyan tisztálkodtak elődeink, milyen ruházatot hordtak, hogyan éltek a cselédjeik? A megfogalmazott és fókuszba állított kérdéseinkre egyedülálló és nem szokványos módon kapunk közvetlen válaszokat úgy, hogy az élmény megszerzéséhez és elmélyítéséhez mind az öt érzékszervünk megszólításra kerül azzal, hogy láthatjuk az eredeti falfreskókat, megfoghatjuk az anyagokat, vagy éppen orrunkkal érezhetjük a korszak népszerű illatkreációit.
2016-2019. között negyedmillióan látogatták meg a Látogatóközpontot, melynek létrejötte és működése kiváló példával szolgálhat az értékteremtésre, az új típusú muzeológia alkalmazására, a lokális identitás és a közösségek erősítése mentén a helyi turisztikai célok hatékony elérésére és megvalósítására.
Megszületésének elsődleges célja az, hogy komplex turisztikai attrakció jöjjön létre, amely minden látogatója számára biztosítja a kulturált pihenést, az élményszerű ismeretszerzést és a rekreációt.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont