Értéktári kategória:

Turizmus és vendéglátás

Fellelési helye:

Gyula

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

A Gyulai Várfürdő Magyarországon egyedülálló, 8,5 hektáros, arborétum jellegű, természetvédelmi területté nyilvánított parkban fekszik, mely korábban az Almásy család birtokában lévő kastélyhoz tartozott. A pazar botanikai látványosságokkal bíró 200 éves ősparkban élő 10.000 tő virág, közel 100-féle fa, bokor és cserje varázsolja a fürdőbe a természet harmóniáját.
Az egész évben nyitva tartó, strand-, élmény- és gyógyfürdő kategóriában is ötcsillagos minősítéssel rendelkező Gyulai Várfürdő történelmének fontos mérföldköveinek minősülnek az I. kút termálvizének 1968. évi gyógyvízzé nyilvánítása, valamint a fürdő 1971-es gyógyhellyé minősítése.
A 72 °C-os, 2.005 méter mélységből a 10 gyógymedencébe kerülő alkáli-hidrogén-karbonátos- kloridos gyógyvíz mozgásszervi károsodások, reumás panaszok, idült idegbántalmak, gyulladásos nőgyógyászati-, és urológiai betegségek esetén egyaránt gyógyírként szolgál, emellett sikerrel alkalmazható balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelések során is. A télen-nyáron működő gyógyászaton lenyűgöző környezetben, kiváló szakemberek segítségével gyógyulhatnak a vendégek. Beltéri és kültéri, különböző hőfokú medencék és gyógyászati kezelések széles palettája várja a pihenésre vágyókat.
A Várfürdő legismertebb vízgyógyászati kezelései a fürdőkezelés, az iszappakolás, a súlyfürdő, valamint a tangentoros víz alatti masszázskezelés. A gyógymasszőrök által alkalmazott orvosi gyógymasszázs tovább fokozza a kezelések hatásfokát. A négy évszakban működő gyógyászaton reumatológus szakorvosi irányítás mellett zajlanak a személyre szabott gyógykezelések. A rehabilitációs kezelési program már 6–8 kezelési nap után látványos javulást hozhat.
A gyógyulás mellett a kikapcsolódásra is számtalan lehetőség kínálkozik. A szabadtéri strandmedencék között a kisgyermekek kedvence a Gyermek víziparadicsom; nyári szezonban emellett a Hullám medence, közel egyméteres hullámokkal, valamint a Csúszdás medence kínál felüdülést a forróságban. A Kupolás wellness medence egész évben vendégeink rendelkezésére áll, az egyedi hangulatú medencetérben számtalan élményelem kényezteti a vendégeket. A Castello Szaunapark 3 kültéri szaunaházzal, kültéri jakuzzikkal, merülődézsákkal, dézsazuhanyokkal, 2 beltéri infraszaunával, finn szaunával és gőzkabinnal várja a szaunázni vágyókat. A meghitt hangulatú beltéri, illetve kültéri pihenő nagyon jó helyszínt biztosít baráti beszélgetésekre, rekreációra. A szaunafelöntések kedvelői pedig minden délután és szombat esténként is hódolhatnak szenvedélyüknek, a kiváló szaunamestereink által tartott szaunaszeánszokon.
Az élményfürdő, az AquaPalota 2013. decemberi megnyitása óta a Várfürdő egész évben teljes körű szolgáltatással áll a fürdővendégek rendelkezésére. Az akadálymentesített, több mint 6.000 négyzetméter alapterületű és közel 900 négyzetméternyi vízfelülettel rendelkező élményfürdőben számos különleges élményelem – sodrófolyosó, álló-, és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, “fényalagút” testcsúszda, egy csúszógumis, két szakaszon felfelé tartó csúszda – garantálja az önfeledt szórakozást. A baba- és gyermekmedence mellett a családosok kikapcsolódását baba-mama pihenőszoba és korosztályonként elkülönített játszóterek szolgálják.
Az értéktárba történő felvétel időpontjában Magyarország Kormánya által biztosított 2,5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően a Várfürdőben fejlesztések zajlanak és valósulnak meg a további minőségi fürdőzési élmények biztosítása érdekében. A három területet érintő beruházások (gyerekparadicsom, csúszdás medence, a Lovardát és a kupolás wellnesst összekötő favázas épület) sikeres kivitelezés esetén várhatóan 2022-re valósulhatnak meg.

Érték honlapja:

https://varfurdo.hu/

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Gyulai Várfürdő