Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Kondoros

Elfogadás dátuma:

2023-07-03

Leírás:

Kepenyes Pál (Kondoros, 1926. december 8. – Acapulco, 2021. február 28.) Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész, Kondoros város szülöttje és díszpolgára. A magyar művészettörténet a XX. század legsikeresebb szobrászai között jegyzi őt. Tanulmányait hazánkban kezdte, előbb az iparművészeti, majd a képzőművészeti főiskolán tanult, ahol Ferenczy Béni volt a mestere, s ahonnan „osztályidegenként” eltávolították, majd 1950-ben koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom idején szabadították ki, majd fegyveresen részt vett a szabadságharcban, végül elhagyta az országot. A művészet fővárosában, Párizsban tanult a Képzőművészeti Főiskolán, majd az ötvenes évek vége felé mexikói felesége révén Mexico City-be költözött. Mielőtt pályája végleges helyszínét, Acapulcót megtalálta volna, egy évet New York-ban töltött.
Szobrokat, ékszereket és monumentális alkotásokat készített; bronzzal, rézzel, vassal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel egyaránt dolgozott. Témái között a nők, az élet és az energiák áramlása, a változatosság jelenik meg a legkülönbözőbb formában. Magyar és mexikói motívumokat egyaránt megjelenített. Expresszionista, valamint szürrealista stílusban alkotta meg szobrait. Különlegesek fémből készített kinetikus szobrai, melyek a térben kihajthatók.
Több filmhez készített ékszereket, például a Conan a barbár című film szereplőinek. Alkotásaiból többek között Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger, Bill Gates, Richard Nixon, Madonna, a görög hajómágnás Arisztotelész Onassis, valamint több amerikai elnök és elnökfeleség is vásárolt. Jacqueline Kennedy az összes ékszerét megvásárolta egy mexikói galériában.

Építészként is tevékenykedett. Tengerre néző lakását saját maga tervezte.
Második hazájában, Mexikóban világhírűvé vált, ahol több mint fél évszázadig élt és alkotott. Mexikóban több köztéri szobra található, a legismertebb közülük „A nap népe”, amely Acapulco repülőterén található. Hazánkban a csolnoki és a szarvasi temetőben áll egy-egy nevéhez köthető emlékmű, utóbbi a Don-kanyar áldozatainak emlékére készült.
2018-ban Kondorosra érkeztek Kepenyes Pál világhírű művész alkotásai, melyek közül 3 szobrát avatták fel. Sikeres művészi pályáját a Magyar Állam 2020. március 15-én Kossuth-díjjal jutalmazta, amelyet 2020. október 23-án a mexikóvárosi Magyar Nagykövetségen rendezett ünnepség keretében vett át. Bár acapulcói otthonában hunyt el, a művész utolsó kívánsága az volt, hogy visszatérhessen szülőföldjére, ezért végakaratát tiszteletben tartva, földi maradványai 2021. október 22-én szülőföldjén leltek örök nyugalomra.

Érték honlapja:

www.pal-kepenyes.com

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Kepenyes Pál életműve, művészeti munkássága