Értéktári kategória:

Kulturális örökség

Fellelési helye:

Doboz

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

A kis-sárréti karikás ostort 12 Békés megyében élő pásztor alkotta meg az 1900-as évek elején. Elnevezése többször változott az évek során: hívták nehéz ostornak, egy másik forrás szerint volt idő, amikor dobozi cifra karikásnak nevezték, de napjainkra-hosszas egyeztetések és megbeszélések eredményeképpen-, a földrajzi szempontok alapján, a kis-sárréti karikás ostor elnevezés a helytálló. A fennmaradt emlékek és írások szerint a legügyesebb ostorkészítő mester Deák Sándor kondás volt.
Az ostorok legfőbb jellemzője, hogy az ostornyél fogó része és az apró bőr pillangók közötti rész szaru-csont-réz berakásokkal sűrűn díszített. A berakások legtöbbször cserepes tulipán, rozmaringszál, kutya, macska, ló, disznó, makk, pásztor, balta, csizma, mozsár, mulató ember, táncoló nő, tyúk, kakas, címer, zászló, olló, kés, kard, kalapács, harapófogó, véső, ár, puska, csillag, hold, óra, bogrács a főzőfával, szénavágó, fűrész, hangszer, asztal a székkel, kulacs, kanna, petróleumlámpa, daráló szerepeltek, sokszor akár egy ostornyélbe beillesztve.
A berakások egységei szarugyűrűkkel vagy réz-szeg sorokkal vannak elválasztva, mely elválasztás szintén kizárólag ezeken a típusokon köszön vissza. A nyél körülbelül 44 cm hosszú, a végén egy 5-6 centiméteres, szilva alakú, faragott rész található, aminek a legvégére egy darab réz, szaru vagy csontgombot tettek. Az ostornyél középső és felső részén nyers bőrrel felköltve 8 sorban 10-12 pici, kivágott, bőr pillangót helyeztek el, amelyek helye süllyesztett, hogy az esetleges lecsúszást megakadályozzák. A díszítésen túli funkcionális feladatuk, hogy az alsó egység a felső egységet pontosan rögzítse.
A nyélen még egy nagy sallangot, egy szív vagy bőgő alakú díszítményt helyeztek el, amely csipkézőkkel van díszítve, és feladata, hogy esős időben megakadályozza a kicsúszást a felhasználója kezéből.
Az ostorderék jellemzően kígyóháti, 6-8-10-es fonás, ami kockára vagy zabszemre van fonva, és a díszítésen kívül más szereppel nem rendelkezik.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Kis-sárréti karikás ostor