Értéktári kategória:

Agrár-és élelmiszergazdaság

Fellelési helye:

Gyomaendrőd

Elfogadás dátuma:

2016-06-09

Leírás:

A gyomai galambtenyésztés írott története az 1950-es évekre tehető. Forgács József, a Magyar autosex tyúkgalamb kitenyésztője már ekkor meghatározó tenyésztő volt. A kitenyésztés 1965-1975 között történt. A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének bíráló testülete 1978-1979 között magyar galambfajtának ismerte el.
A Magyar Autosex Tyúkgalamb kiállításon bemutatható és hústermelésre is alkalmas. Tyúkidomú, hajótest formájú, magas, szelíd természetű galamb. Kissé hosszúkás alakú, zömök testű. A kifejlett hímek súlya 90-115 dkg, a tojóké 80-95 dkg. Testhossza a begyvonaltól a farokvégig 28-30 cm. Testtartására jellemző, hogy a mell emelten hordott, faroktartása is emelt. Feje testméreteihez arányos nagyságú, hosszabb ívelésű, tojásdad alakú. Szeme mosottas vöröses árnyalatú, gyöngy, kukorica, narancs vagy bükköny. Csőre hosszú, erős, ék alakú. A hímek csőre világos, a tojóké összhangban van a tollazat színével. Nyaka közepesnél hosszabb, közepes vastagságú, tőben erős. Hátvonala követi a test alsó csónakos vonalát. Szárnyai erősek, az evezőtollak középhosszúak és közepes szélességűek, enyhén emelt farkon nyugszanak, de egymást nem keresztezik. Lábai középmagasak, egyenesek, tollatlanok. A karmok színe összhangban van a csőr színével. Tollazata feszes.
A Magyar Autosex Tyúkgalamb Gyomaendrődön népszerű, ugyanakkor országosan is elterjedt galambfajta. Tenyésztésére fajtaklub alakult 2005-ben, melynek célja a fajta tenyésztése és megismertetése Gyomaendrőd határain túl is. Minden évben rendeznek fiatal bemutatókat és kiállításokat. Céljuk a fajta nemesítése úgy, hogy öt fajta keresztezésével szigorú szelekció mellett négy év alatt új vérvonalakat hoznak létre.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Magyar Autosex Tyúkgalamb