Értéktári kategória:

Turizmus és vendéglátás

Fellelési helye:

Gyula

Elfogadás dátuma:

2020-08-14

Leírás:

Az 1840 óta üzemelő Százéves Cukrászda – korábbi nevén Reinhardt – Magyarország második legrégebbi cukrászdája. A vendéglátóhelynek otthont adó, Dél-Alföld legértékesebb emeletes városi polgárházaként számon tartott épület az 1801-es nagy gyulai tűzvész után épült a város akkoriban egyik legelismertebb építésze, a Wenckheim grófok alkalmazásában álló Czigler Antal tervei alapján. A késő copf és empire stílusú illetve klasszicizáló homlokzata, a földszinti helyiségek kolostorboltozatai és díszítőfestése önmagukban is figyelemreméltó építészeti emlékek.
Csodás, empír stílusú épületében a díszesen festett falak között, eredeti biedermeier bútorzat, s hagyományos sütemény, parfé-, cukorka- és fagylaltkínálat repíti vissza a látogatót az egykori nyüzsgő kávéházi világba. Mivel a cukrászda mindig is közösségi hely volt (a boltozatok közepén feltárt falképek töredékei bizonyítják) az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, míg az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel. 2004-ben a cukrászda életében egy jelentős felújítást hajtottak végre, hogy továbbra is a legértékesebb gyöngyszeme maradhasson a Dél-Alföldnek és ez a csodálatosan szép cukrászda egyedi, különleges élményt nyújtson vendégeinek.
A szép biedermeier stílusban berendezett cukrászda ma Gyula városának egyik kiemelt turisztikai vonzereje, kihagyhatatlan célpontja a történelmi fürdővárosba érkező látogatók számára. A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék.

Érték honlapja:

https://cukraszok.hu/szazeves-cukraszda/

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Százéves (Reinhardt) Cukrászda