Békés Megyei Értéktár 2016 – magyar és angol nyelvű kiadvány

A 2016-ban készült, 36 oldalas kiadványban a megyei értéktár alapítása óta eltelt időben bejegyzett 29 értéktári értékekről találhatunk képes összefoglalót.
A kiadvány a HUNG-2016/4023 azonosítószámú pályázatból került megvalósításra.elnok_ur_foto_2016
A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium finanszírozásával valósult meg.

A kiadvány előszava:

„A Békés Megyei Önkormányzat 2013 szeptemberében alakította meg a Békés Megyei Értéktár Bizottságot annak érdekében, hogy a megyében fellelhető értékeket lajstromba vegye, az arra érdemeseket a nemzeti értéktárba vagy a hungarikumok közé ajánlja.

Az eltelt több mint három év alatt két hungarikuma és 29 megyei értéke lett Békés megyének. Példaértékű az a munka, amit a falvaink, városaink végeznek: megyénk 75 településéből 47 alakította meg helyi értéktárát, eddig összesen 733 értéket vettek lajstromba. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy élen járunk értékgyűjtésben.

Ebben a kiadványban a Békés Megyei Értéktárban szereplő értékekről tudhatnak meg részleteket. Szerte a megyében számtalan olyan kincsünk van, amit nem csak érdekünk, de kötelességünk is megőrizni gyermekeinknek, unokáinknak, az utókornak. Fontos, hogy nem csak megyénk, de a tőlünk távoli megyék lakói is megismerjék, hogyan készül az orosházi búzacsíramálé, ki nemesítette az aszálynak ellenálló búzát, miként került a nóniusz lófajta Mezőhegyesre.
Kívánom, hogy forgassák haszonnal ezt a kiadványt!


A kiadvány megtekinthető és letölthető magyar nyelvű formában
A kiadvány megtekinthető és letölthető angol nyelvű formában