Értéktári kategória:

Épített környezet

Fellelési helye:

Orosháza

Elfogadás dátuma:

2017-11-28

Leírás:

Az orosházi Nagytatársánc egy egyedi kulturális elem megyénkben, amely a természeti és az épített örökség ötvözete. Az Alföld területén egykor élt őskori kultúrák föld alatt megőrződött tárgyi emlékei manapság egyre nagyobb tudományos és turisztikai érdeklődést generálnak, ám épített emlékeik szinte alig maradtak fent. Éppen ezért bír rendkívüli értékkel az Orosháza határában található, máig egyedülálló látványt nyújtó, monumentális sáncokkal és árkokkal övezett földvár, a Nagytatársánc.

Az ősi erődített települések nagy részét mára az intenzív mezőgazdasági művelés szinte a földdel tette egyenlővé. A szétszántott földvárakat a tájban járva csak a szakember tudja megtalálni, ám a levegőből műholdas képeken vagy légi fotókon kiválóan felismerhetők sáncaik és árkaik. Ezekből, az egykor több méter magas falakkal és mély árkokkal övezett településekből mára csak egyetlen jól megőrződött, szabad szemmel is látható példány maradt fenn. Felismerhetőek az ősi sáncművek domborulatai, az előttük húzódó sáncárkok és az avatott szemű látogató láthatja az egykori monumentális kapuk nyomait is.

A nagytatársánci lelőhelyet nemcsak régészeti értéke miatt tartjuk az alföldi táj kiemelkedően fontos elemének, hanem a sánctesten megőrződött jégkor végi ősgyep maradvány miatt is.

Érték honlapja:

Források:
Címkék:
Az értéktári kategória más elemei:

Orosháza, Nagytatársánc földvár